klik gambar dibawah

klik gambar dibawah
. Travel is the only thing you buy, makes you richer.

Wednesday, October 9, 2013

BEIJING, CHINA -JUN 2013-

Trip ke Beijing, China

hari pertama - sampai je di beijing dalam jam 1 pagi so apa lagi kan balik hotel dan tidur la.


hari kedua - selepas breakfast. melawat dataran tiananmen. Yang merupakan sebuah dataran terbesar di dunia, bersempadan dengan Dewan Besar Rakyat, melawat Kota Larangan, kompleks istana, yang merupakan rumah kepada maharaja selama lebih 500 tahun.\
selepas tu kami beransur ke masjid untuk menunaikan apa yang wajib. then kami membeli-belah di Pasar Muslim Super dan Niujie, ia adalah masyarakat Islam dan satu-satunya pasaran untuk Islam di Beijing. 


Kemudian menikmati tradisional Urut Kaki Percuma di pusat perubatan Cina. 


 sebelum makan malam kami dibawa ke pusat acrobatic show


hari ketiga - selepas makan pagi kami pergi ke tembok besar China yang mula-mula dibina dalam tempoh Amerika berperang (475 -221 SM) sebagai satu siri kerja-kerja tanah yang didirikan oleh kerajaan-kerajaan individu sebagai pertahanan terhadap satu sama lain serta mulai dari pencerobohan dari utara. Dinding hari ini ditinggalkan dari dinasti Ming.

  apa lagi mula la aktiviti memanjat kami. pergh curam kot.


 dibawah tembok besar China ni ada kedai2 untuk photoshoot gitu. hah apa lagi bukan senang nak pakai baju ala-ala old chinese.

kemudian, Berhenti di Pusat Jade untuk membeli-belah. Makan tengah hari di Restoran Muslim tempatan berhampiran Tembok Besar. 


hari keempat - kami pergi melawat Summer Palace. Menjadi taman empayar terbesar di China, Istana Musim Panas pertama kali dibina pada masa Maharaja Qing Qianlong itu pada 1751 dan dibakar pada tahun 1860 oleh tentera Perancis dan British dan dipulihkan oleh maharani Dowager Cixi untuk keseronokan sendiri. 


kemudian kami ke kedai DR.TEA, so gadis comel dibawah ni sedang tunjukkan la tea diorang mana yang elok untuk itu dan ini. nak tau lebih lanjut jom ke bejing.ahaha

kemudian kami ke kedai kristal. biasa lah China kan suka benda-benda macam ni

hari kelima -  kami ke Olympic Village dan Bird's Nest Stadium & water cube. tapi ccuma boleh tengok dari luar la. diluar tu ada pelbagai gerai cenderahati.


ok ni salah satu keseronokkan di luar Olympic Village. ups diminta jangan snap gambar dengan diorang sebabnya diorang akan kejar kita untuk bayar.ahahaha

selepas itu kitorang pergi ke jewellery  shop dan Bamboo Charcoal Ware Shop.dan paling lama tunggu adalah SHOPPING di ya show market!

hari keenam - ok hari last ni penuh dengan shopping sahaja!!! ohohohoho
Share this article with your friends.

No comments:

Post a Comment